top of page

Hoe werken we?

Er wordt gewerkt in groepen van 8 tot maximaal 16 leden, waarbij elk lid zijn eigen onderwerpen en eigen stijl kiest: van traditioneel figuratief tot abstract. Ieder krijgt individuele begeleiding op haar/zijn niveau.

Daarnaast wordt ook regelmatig aandacht besteed aan thema’s zoals: portret, figuur, stilleven, landschap, kleurgebruik, etc. De leden nemen hun eigen schilder- en tekenmateriaal mee. Ezels, tafels en opslagrekken voor “natte doeken” zijn aanwezig.

Missie en visie

Missie: De missie van de Deventer Amateur Kunstenaarsvereniging is om een brede en inclusieve kunstgemeenschap te creëren waarin mensen van alle leeftijden, achtergronden en vaardigheidsniveaus de mogelijkheid hebben om beeldende kunst te beoefenen. We streven ernaar om een diverse groep mensen samen te brengen en hen te voorzien van professionele begeleiding, zodat ze kunnen leren, groeien en zich uiten door middel van schilderen, tekenen, etsen en keramiek. Onze vereniging fungeert als een sociale ontmoetingsplek waar mensen van elkaar kunnen leren en waar gemeenschapszin wordt bevorderd.

 

Visie: Onze visie is dat het aanbieden van een gevarieerd programma essentieel is om aantrekkelijk te zijn voor een divers publiek. We begrijpen dat mensen tegenwoordig vaak beperkte tijd en interesse hebben om zich langdurig aan een vereniging of cursus te binden. Daarom organiseren wij niet alleen uitgebreide cursussen voor onze leden, maar ook korte workshops  en lezingen die toegankelijk zijn voor niet-leden. Op deze manier willen we mensen de kans geven om op flexibele wijze deel te nemen aan activiteiten die hen interesseren.

 

Daarnaast geloven we sterk in het belang van samenwerking met scholen en andere culturele instellingen. We streven ernaar om contact te leggen met onderwijsinstellingen en andere organisaties in de culturele sector, zodat we een bredere gemeenschap kunnen bereiken en meer mensen kunnen betrekken bij beeldende kunst. Door samen te werken met scholen en culturele instellingen kunnen we educatieve programma's ontwikkelen en artistieke initiatieven ondersteunen die het begrip en de waardering voor beeldende kunst bevorderen.

Schilderen, tekenen en aquarelleren

De DAK biedt begeleide schilderactiviteiten aan. Op deze momenten kun je leren composeren, schetsen en schilderen. Leden hebben verschillende voorkeuren m.b.t. materialen of passen ze door elkaar toe. Je kunt zelfstandig werken of ondersteuning vragen.  Compositie, aandacht voor de ondergrond van een kunstwerk, de schetsfase of kennis m.b.t. overbrengtechnieken naar het doek, het  kleurgebruik, materiaalkennis: allemaal onderwerpen die kennis vragen. Onze begeleiders helpen je op weg. Bijeenkomsten stimuleren je productie en je krijgt spontaan feedback over je werk.

bigstock-Artist-Brush-Mixed-Color-Oil-P-

Benodigdheden voor beginners

Benodigdheden Aquarelleren

Benodigdheden Acryl/Olieverf schilderen.

Keramiek

U kunt zich aanmelden voor de bijeenkomsten keramiek keramieklessen. We werken in groepen van maximaal 10 personen. Iedereen werkt aan een zelfgekozen project. Dat kan boetseren zijn, met kleiplaten bouwen of met rolletjes werken. Een professionele kunstenaar begeleidt bij dit proces en geeft individueel en technisch advies op datgene wat gemaakt wordt. Afhankelijk van de begeleider is er soms gezamenlijke instructie of een gezamenlijk thema. 

Na het boetseren wordt de klei gebakken, en daarna verder bewerkt (bijvoorbeeld met gekleurd glazuur). Iedereen heeft een eigen vak in een kast waar klei, gereedschap of het gemaakte werkstuk ingezet kan worden. Het is handig om zelf wat gereedschap aan te schaffen (in overleg met de begeleidend kunstenaar). Belangrijk in de groep is het prettig samenwerken en het enthousiasme om samen mooi werk te maken onder professionele begeleiding. In de cursusprijs is de aanschaf van klei en de stookkosten niet inbegrepen. 

Shaping Clay

OVER DE DAK

Onder begeleiding van professionele kunstenaars kun je bij ons: 
 

De vereniging is in 1973 opgericht door een aantal enthousiaste mensen. Een belangrijk doel van onze vereniging is om mensen met als hobby beeldende kunst te faciliteren, te enthousiasmeren en te stimuleren. Dit doen we onder meer door het gezamenlijk huren van atelierruimte waarin onze eigen werktafels, schildersezels, een keramiekoven en een ets-pers staan.

Benodigdheden voor beginners

​Benodigdheden:
 

  • Klei (verkrijgbaar in de les)

  • Kranten

  • Houten plank (verkrijgbaar in de les)

  • Set voor boetseren/gutsen

  • Loomer

  • Stevige lineaal/geodriehoek

  • PM3 mondkapje

Schildern
Keramiek

Tekenen / Etsen

Carbon Sketching

De DAK biedt de mogelijkheid om te tekenen. In deze bijeenkomsten kun je 'spelendewijs' leren composeren, schetsen en tekenen. Bij het tekenen bestaat er een grote variatie aan materialen en technieken. Denk bijvoorbeeld aan (een kleine selectie): potlood, houtskool, krijt, kleurpotloden, pastels, pen en inkt. Je bent vrij om je eigen keuzes te maken onder profesionele begeleiding. 

Techniek: een metalen plaat wordt afgedekt met een wasachtige, zuurbestendige, substantie (de “etsgrond”). Met een etsnaald wordt hier een tekening in gemaakt. Daarna wordt de plaat ondergedompeld in een bak met “etswater” (verdund zuur) waarbij het blootliggende metaal wordt uitgebeten. Na het verwijderen van de etsgrond wordt de plaat met inkt behandeld en met behulp van een etspers worden afdrukken op papier gemaakt. 

Benodigdheden voor beginners

​Benodigdheden:

  • Stevig tekenpapier

  • Potloden in verschillende hardheden

  • Gum / kneedgum

  • Doezelaar

Tekenen/ Etsen

Open Atelier

Elke woensdag is er de mogelijkheid om naar de DAK te komen en aan uw eigen werkstukken te werken zonder begeleider. Hebt u thuis te weinig ruimte voor uw werkstukken of vindt u het heerlijk om even in alle rust met mede leden aan het werk te gaan? Dan is ons open atelier iets voor u! ​Het open atelier is elke week open op woensdag van 10.00 uur tot 15.00 uur.  Alleen tijdens de kerstvakantie is het atelier gesloten. 

IMG_3630-1024x682.jpg
IMG_3623-1024x682.jpg

Een keer meedoen?

Kijk hier voor het lessenrooster.

bottom of page